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       The Novel Coronavirus  
 

Workers and Employers Want to Know 
 

Q.  Workers and employers have asked the ILA~USMX Joint Safety 
Committee (JSC): “If a worker or manager, acting in good faith, 
reports for work and is subsequently found to be sick… and should 
that worker present himself/herself for work in a similarly unwell 
condition soon afterward, is it permissible for the employer to allow 
the apparently sick worker entrance to a workplace populated by 
fellow workers who are in apparent good health?” 
 
 

A. No, for several reasons. In these times, it would be wrong to permit 
an apparently unwell employee access into a workplace populated with 
fellow employees who are in apparent good health. 
 
First, allowing sick workers who are potentially infected with any 
easily transmittable disease into the same work environment shared 
with workers who are well is morally repugnant and medically very ill 
advised. 
 
Next, employers permitting workers who are ill with potentially 
infectious and easily communicable diseases to share the same 
workplace with workers who are in apparent good health is, according 
to OSHA, illegal. OSHA has recently announced that the OSHA law’s 
General Duty Clause (§5 (a)(1)) has application in circumstances 
where an employer knowingly allows a worker to be exposed to a 
transmittable disease being carried by another worker. 
 
In sum, if you’re a worker or manager who’s ill, do yourself, your 
fellow workers and your industry a big favor and stay home until 
you’re well. Consult with your own health care provider; have him/her 
document your ability to return to work… we’ll wait for you.  
 
Moreover, given a Federal law passed by the U.S. Senate just 
yesterday, any negative financial impact arising from a worker being 
sidelined owing to a potential communicable disease it appears that 
such negative impact will be substantially moderated. Also, in many 
cases, there are disability pay potentials.    [19 March 2020] 


